Gjenvinning av tekstiler

Hvorfor: Når du leverer inn dine gamle klær og tekstiler så sparer du ikke bare miljøet for belastningen av å produsere nye. Du bidrar også til sosiale tiltak som hjelper andre mennesker. Gjenvinning : Hele av det som leveres inn blir gjenbrukt eller resirkulert til nye ting. Hver år går vi glipp av store ressurs- og miljøbesparelser ved at klær og tekstiler kastes i restavfallet.


Mange vet ikke at også ødelagte og slitte tekstiler kan leveres til gjenvinning. Romerike Avfallsforedling IKS (ROAF) samarbeider nå med Fretex og UFF for å bevisstgjøre folk om at alle typer klær og tekstiler kan gjenvinnes , .

Fretex er takknemlige for alt av tekstiler , tilbehør og sko. Selv om gardiner, klær, undertøy, sengetøy, tøyrester og andre tekstiler er slitt og ødelagt, så kan de brukes til materialgjenvinning, som for eksempel til isolasjon, tepper, pussefiller eller redesignprodukter. Legg klær og tekstiler i poser og knyt igjen. Har du noen gang tenkt over hva og hvor mye du selv forbruker eller konsumerer ? Forbruk bidrar til store klimagassutslipp både i forhold til produksjon, transport og avfallsmengder.


Visste du at ved å gjenvinne kg tekstil så sparer vi miljøet for utslipp av hele kg CO en halv liter kjemikalier og nesten 2. Klær og tekstiler er ikke restavfall, og skal leveres til tekstilinnsamling - for gjenvinning og ombruk. Dette kan du levere til for eksempel UFF og Fretex.

ROAF har slike innsamlingsbeholdere på alle våre gjenvinningsstasjoner. Bare prosent leverer undertøyet til innsamling eller gjenvinning. Undersøkelsen viser også at vi kaster både håndklær, sengetøy og en rekke andre tekstiler i restavfallet. Hele prosent av vestlendingene kaster trusene i restavfallet, mens bare prosent av de spurte i Oslo og Akershus gjør det samme . La enslige sokker få nytt liv med tekstilgjenvinning. Klærne må være rene og tørre før du leverer dem.


DELAGTE KLÆR ER IKKE AVFALL. Mange er ikke klar over at også ødelagte . Litt mer enn halvparten ble sortert ut for gjenvinning , men vi kan bli enda flinkere. Også SIFO-forsker Kirsi Laitala, som blant annet forsker på tekstiler , klær og bærekraftig forbruk, hevder miljøeffekten av å gjenbruke klær større enn av å resirkulere de til nye produkter. Deres forskning viser dessuten at cirka - prosent av klærne som kastes eller gis bort enten ikke har vært brukt i . To av tre nordmenn kaster tekstiler feil. Du kan levere hullete sokker.


IKKE KAST: Alt av gamle klær bør leveres til gjenvinning , er oppfordringen. Miljødirektoratet deltar i Nordisk avfallsgruppe under Nordisk ministerråd. Gruppen har utarbeidet et forslag til en felles nordisk strategi for økt gjenbruk og gjenvinning av tekstiler og tekstilavfall. Strategien skal forlenge klærs livslengde ved hjelp av forbedret innsamling, sortering og håndtering av gamle .

Det som er gammelt for deg kan være nytt for en annen. Så når du er ferdig med dine plagg, gjør dem tilgjengelig for gjenbruk og gjenvinning. Lever dine klær til en veldedighetsorganisasjon, bruktbutikk eller til oss i Lindex. Hvert år kastes det mellom 8-kilo tekstiler per person i husholdningsavfallet, bare i Norge. Det meste kan brukes om igjen, og det som ikke går til ombruk går til materialgjenvinning og blir til nye tekstilprodukter.


Innlevert tøy kan også til en viss grad bli reparert, som f. Markedet for ombruk og materialgjenvinning av tekstiler svinger kraftig, og har i en periode vært dårlig. Hensikten med denne rapporten er å få frem et bedre grunnlag for kommuner og interkommunale . Alt som ikke kan gjenbrukes blir resirkulert. Tekstilene kvernes opp og fibrene blir til nye tekstiler eller andre materialer som f. En liten andel, ca , kan verken gjenbrukes eller gjenvinnes.


Den brennes opp for energigjenvinning. Det skjer mye innen resirkulert mote akkurat nå, og vi jobber aktivt for å . På Yggeset har vi Containere fra Fretex og Uff Norge for innlevering av brukt tøy. Her leverer du også slitte og ødelagte tekstiler til ombruk.


Det er godt kjent at en kan levere brukte klær og sko til ulike returordninger. Det mange ikke vet er at det også er et behov for interiørtekstiler til gjenbruk og gjenvinning. Nå ønsker IKEA å gjøre dette bedre kjent og samtidig bidra til innsamlingen.


Med det nye posesystemet kan du levere tekstiler både til gjenbruk og til gjenvinning. Røros kommune er først ute med Fretex sitt to-posesystem. Vi vil altså ha klær som både er hullete og . Fretex oppfordrer alle til å levere klær, tekstiler og sko til gjenvinning og gjenbruk i stedet for å kaste det i restavfallet. De tar imot alt av klær og tekstiler , så lenge det ikke er tilgriset eller vått.


Vi ønsker å øke folks bevissthet rundt gjenbruk og gjenvinning av tekstiler.

Commentaires

Articles les plus consultés