Typer ost

Ost er ett meieriprodukt som lages ved koagulering av melk eller fløte, eller en kombinasjon av disse. Kvaliteten, smaken, næringsverdien og spesielle særegenheter, er avhengig av mange faktorer som type råvare, . Kvaliteten og smaken på ost avhenger av mange faktorer, blant annet melkens kvalitet, hvilket dyr melken kommer fra, ystingsteknikk, type melkesyrekultur, lagringstiden, lagringsforholdene, blandingsforhol etc. En grunnregel er at lagringstiden i stor grad påvirker skarpheten til ost , spesielt for gule oster, som blir skarpere . Melk er råmateriale for all osteproduksjon.

I Norge brukes kun ku- eller geitemelk, mens andre land også bruker melk fra andre dyr. Produksjonsprosessen på hvitost er omfattende. Osten ystes, før den formes og saltes. Deretter legges den til lagring i rom med . Det lages ost av ku-, saue-, bøffel- og geitemelk, dessuten sjeldnere typer av reinsdyr-, kamel- og hoppemelk. Melkens egenskaper og smak varierer med årstidene, om det er friskt beite med ulike aromatiske urter, dårlige beiter, vinterfôr eller liknende.


Fettinnholdet i osten varieres ved å bruke skummet . Her vil vi finne alt fra halvfaste oster som Raclette og Tilsiter til de veldig faste Parmesan- typer.

Ostene har som regel lang modning og god holdbarhet. Fløteoster (også kalt ferskoster) har en noe annen fremstillingsmetode enn annen ost. I stedet for å tilsette løpe i ystemelken for å utfelle ostemasse, tilsettes . Lurer du på hva kittmoden ost er, eller forskjell mellom blåmuggost og faste oster ? Frykt ikke, her er Osteriets lille ostefamilieleksikon - all f. Forskjellige typer ost fra Serra da Estrela.


Vi fant også mye mer enn den tradisjonelle gulosten - mozzarella, cheddar og ulike blandinger har dukket opp i hyllene i . Velg ulike ostetyper, som hvitmuggost, blåmuggost, kittmodnet ost , faste oster og ferske kremoster. Tips: Det blir spist mer hvitmugg enn blåmugg, så velg alltid en større mengde hvitmuggoster. Velg også oster laget av ulike typer melk: ku, geit, får, eller blandinger av disse, og sist men ikke minst, oster av . Også supper kan få et dryss revet ost før servering, og alle typer grønnsakspaier blir bedre med en ost som har karakter.


Det tradisjonelle ostesmørbrødet kan gjerne få en ”ny vår” med spennende og mer modne oster. Både rødkittoster og litt fastere franske oster som gruyère og comté, gir en fyldig og . Velg magre oster og smør tynt på eller skjær tynne skiver og nøy deg med en skive. Gi deg selv tillatelse til å spise ett måltid per dag med ost.


Et sunt, kjapt og enkelt måltid der ost er hovedingrediens er for eksempel salat med ost i terninger.

TA TESTEN: Hva vet du om fett? Geitost-familien består av mange typer ost av ulik karakter, utseende og smak. Geitost karakteriseres ofte av en syrlighet og i duften kjennes stall-aromaer. Det franske ordet Chevre som betyr geit blir ofte brukt om disse ostene. Variasjonen og mangfoldet av geitoster er stort og . Alt fra kremost og kvarg til blåmuggost og gulost regnes som ost.


Felles for de faste og halvfaste ostene er en hard konsistens og en smidig, skjærbar til grovkornet struktur. Ostene deles gjerne inn i fire familier basert på karakteristiske. Der findes et utal af forskellige typer af oste, hvilket skyldes at selv små forskelle i fremstillingsmetoderne, forskelle i mælkens oprindelse og behandling, anvendte kulturer med mere, hver især bidrager som en væsentlig faktor i hvorledes det endelig produkt vil tage sig ud. Vi lot to eksperter smaksteste forskjellige typer revet ost og topping, pluss to typer fersk mozzarella.


Det er med ost ligesom med. Noen av ostene er tradisjonelle norske guloster som Norvegia, Jarlsberg og Synnøve Gulost, mens andre er blanding av flere oster. Ulike typer ost krever forskjellige typer skjæreredskaper.


Bruk ikke samme kniv til flere ostetyper, ettersom de lett tar smak av hverandre. Myke oster: Bruk en spiss liten kniv med tynt blad. Trekk kniven gjennom en varm klut mellom hvert kutt. Da holder kniven seg ren og varm og glir lettere gjennom osten.


Valdresosten produseres på kumelk fra utvalgte gårder i området, og ostene lagres i minimum måneder. Valdresmeieriet produserer i dag flere typer ost med og uten krydder og i ulike lagringer. Bukono er en ost krydret med . Familiedrevet gårdsmeieri som lager fem forskjellige typer kvit- og blåmuggoster basert på pasteurisert kumelk fra egen gård.

Commentaires

Articles les plus consultés