Italiensk rødvin amarone

Opprinnelig er Amarone en søt vin med navn retico – i dag kalles den recioto. En søt vin laget i sin helhet av tørkete druer, da som nå, og opprinnelsen til vinstilen Amarone som vi kjenner så godt i dag. Amarone della Valpolicella er en italiensk , tørr rødvin.


Tradisjonelt lages den av tørre druer fra Corvina, Rondinella og Molinara. Den kommer fra Veneto i distriktet .

Les også: – Vin smaker faktisk bedre når vi tror den er dyr . Høyt elsket, men tidvis krevende å drikke – vi har smakt oss gjennom Vinmonopolets utvalg av amaroner. Men for den svorne tilhenger finnes det også et knippe trygge adresser, som oftest plassert i Valpolicella Classico, hvor vi finner amarone med finesse og . En god vin skal være godt balansert. Det skal også være kompleksitet i smaken med mange ulike, fint tilpassede aromaer. Konsentrasjon beskriver hvor livlig og intens vinen virker.


Det sies at amarone står for hele prosent av salget av all vin over 3kroner på det svenske Systembolaget.

Det er dette italienerne kaller vino di contemplazione, altså en vin for betraktning eller fordypning, underforstått at vinen kan nytes uten mat, og at vinen er interessant nok i seg selv. Ingen informasjon er tilgjengelig for denne siden. Den er imidlertid helt tørr, og langt tørrere enn de aller fleste amaroner, som er en nyttig sammenligning. Begge kjennetegnes nemlig av stor munnfølelse og en del . Fra Spania kommer tre viner som konkurrerer ut så å si all amarone. Og det til helt andre priser.


Men blant de nær vinene som ble lansert var det en del godt på den røde siden. Rødvin fra Italia og Frankrike dominerte slippet, og en del av dem er helt klart verdt å merke. Norsk vininteresse og italienske eksportmuligheter er dermed prisgitt landets hjemmebrentsfrie polkunder på blant annet Briskeby, Steinkjer og i Elverum. I følge kildene jeg brukte, bør denne osten nytes med en søt eller tørr rødvin.


Personlig synes jeg dette høres rart ut, fordi søt og tørt er vel litt som øst og vest? Unge folk som meg bør ¨nyte¨den med druecider. Reciotto della Valpolicella- søt rødvin ( italiensk ). Selve ordet amarone kommer fra det italienske ordet amaro, som betyr bitter.


Dette er en langt billigere metode, noe som gjenspeiles i prisen på denne typen vin sammenliknet med amarone.

VIN FOR NORSKE GANER: Amaronevinene passer ypperlig med mye norsk mat. En vin som er ti ganger så dyr som en annen er ikke nødvendigvis ti ganger så go den er kanskje bare dobbelt så go forklarer Stalheim. Italiensk rødvin er nordmenns favoritt for tiden og det er mange godsaker herfra som passer til vilt.


Fra Valpolicella i Veneto har vi Amarone og Ripasso, ofte gode alternativ da de har mye fruktsmak, men forholdsvis bløte tanniner og gjerne litt kraftig alkohol. Men også Brunello di Montalcino fra Toscana har gode frukttoner. Ja, det er liten tvil om at det er en god vin (det er tross alt en Amarone , for de som kjenner til de), men ikke til lammeskank. Amarone lages ved at druene tørkes og det gir vinene mer intens sødme.


Denne vinen minner i duft og smak litt om solbærkompott med røkt eik, og da trenger maten større kontrast. Den mest klassiske har druerester fra Amarone eller Recioto. Metoden Ripasso kommer fra det italienske ordet ripassare, som betyr å føre gjennom eller passere igjen.


Lovverket tillater ikke en produksjonsmengde av Ripasso- vin som, sett i forhold til Amarone eller Recioto, er mer enn dobbelt så stor. Hvis du vil lese mer om det italienske vinhuset Villabella så har jeg en omfattende artikkel her, med både historien til vinhuset og flere av vinene deres! Druesammensetningen er .

Commentaires

Articles les plus consultés