Kjennetegn dragestil

Arkitekturhistorie › Jugendstil og art nouveau i arkitekturhistorien Bufret Lignende 27. Dragestil Bufret Lignende 15. Utgangspunktet for dragestilen var todelt: For det første en gryende . Bratte tak og store takutstikk. Mørke farger som tjærebrunt og dyp rødt. Dekor inspirert av stavkirker og vikingtid i form . Istedenfor sveitserstilens kniplingsaktige løvsagarbeider kom dragestilen med utskårne ornamenter som slyngede, flate bån og senere også mer fantasifulle motiver som vikingfigurer, hele scener fra sagaene, vikingskip osv.


Likevel er det dragene som er det viktigste kjennetegnet : takutspring, spir, møner . Her er detaljene og ornamentene inspirert av . Stilen kjennetegnes av utsmykning og detaljer. Noen trevillaer rundt de største byene ble oppført i dragestil , men ellers ble stilen mest benyttet til hoteller og restauranter. En del større hotell og restauranter ble bygget i dragestil.


Dette skapte grunnlaget for en norsk variant av jugendstilen, nemlig dragestilen. Glassverandaer var også et kjennetegn for denne stilen. Les også: 6meter over Aurland. Motstanden mot unionen med Sverige kom til uttrykk på flere måter, også i arkitekturen.


Jakten på det ekte norske var . Arkitektonisk er dragestilen mindre nasjonal enn dens idéhistoriske bakgrunn. Mange trekk fra sveitserstilens senere fase føres videre. Kjennetegn her er høy grunnmur, gjerne i naturstein.


Vi finner en usymmetrisk grunnplan sammen med en oppløst bygningskropp, bruk av svalmotiver, aksentuering av motiver på gavlen, . Jamvel dei enklaste husa har detaljar som plasserer dei i tid. Ei utskoren taklist, eit vindauge med sprosser eller eit dørhandtak – alt er med på å fortelje ei historie. Kanskje fortel detaljane at huset er ombygd og endra fleire gonger i levetida si, eller kanskje står vi framfor eit hus som har det opphavlege preget sitt . I dag kan stilen lett omtales som ”turist-design”. Kubbestol, et vanlig bondemøbel.


Norge vant flere priser for. Art Nouveau, organiske former som slynger seg opp trappen. Karakteristiske kjennetegn ved dragestil.


På denne måten ble elementer fra den gamle, norske laftetradisjonen tatt opp. Dekor fra stavkirkene og norsk vikingtid i form av blant annet dragehoder. Andre kjennetegn for dragestilen var at trebygningene var malt i mørke farger som brent umbra, mørk oker eller rørosrødt. Bygningene har ofte saltak med store takutspring og taktekking i skifer eller teglstein.


Det har blitt spekulert på at det var dragestilen på bygningen som ga opphavet til navnet Øgle på . Så har vi hakekorset som kjennetegn og merke: Det har nok vært mennesker som tok hakekorset som bumerke og kjennetegn , bare fordi de likte den spesielle formen. Andre tok det trolig fordi de ville vise samhørighet med bestemte andre personer eller gårder som allerede hadde hakekorset som merke. Huset til doktor Lexow har mange kjennetegn på dragestilen med bratte tak og store takutstikk, dragehoder i gavlspissene og mønekammer.


Harald Lexow var bylege og ble lønnet av Sarpsborg kommune. Distriktslegen derimot var lønnet av staten og hadde ansvaret for befolkningene i Varteig, Tune, . DRAGESTIL HISTORISME Frei kirke takutsikk bratte tak dragehoder og takryttere. Norrøne motiver i dekorasjon kopiering tidligere . Estetisk kvalitet er knyttet til egenskaper og kjennetegn ved for eksempel en bygning eller et bygningsmiljo.


Disse stilretningene faller sammen med nasjonalromantiske strømninger.

Commentaires

Articles les plus consultés