Funksjonalisme

Begrepet er også benyttet innen sosiologi, antropologi, filosofi, språkvitenskap, politikk, psykologi, . Hvis du har fulgt en lenke hit , kan du kanskje gå tilbake og rette den så den peker direkte til riktig artikkel. Ifølge funksjonalismen er det som gjør en mental tilstand til for eksempel en tanke, et ønske, en trosoppfatning eller en smerte, den rolle disse tilstandene spiller i det kognitive systemet. Den rene form er det eneste av betydning, og form skulle følge funksjon.


Den hadde da et klart sosialt sikte, i samsvar med samfunnsutviklingen for . I samfunnsvitenskapene brukes uttrykket funksjonalisme på flere måter.

Som regel brukes uttrykket om en forskningstradisjon som studerer hvordan sosiale fenomener bidrar til å opprettholde og utvikle et større samfunnssystem som fenomenet er en del av. Teoretisk retning i samfunnsvitenskapene, inkludert sosialantropologi. Innenfor sosialantropologi ble den hovedsakelig utviklet av de britiske antropologene Bronislaw Malinowski og A. Den vektlegger den rene form, der alt som er overflødig er renset bort. Estetiske elementer i stilen kan være lagt inn i bygningens grunnform, f. Funksjonalisme kan også brukes som i . Fagstoff: På mange måter er funksjonalismen mer et program for god design enn en klart definert stilart.


Den skulle være et idégrunnlag arkitekter og designere kunne bruke til å lage ting som skulle dekke behovene til vanlige mennesker.

La oss ta utgangspunkt i Eiffeltårnet, som ble bygget til . Gjennom arkitekturen ville han skape en ny livsholdning. De elementære gledene - sol, luft og grønne trær - skulle inn i boligene ved hjelp av husenes plassering . Innen arkitekturen preget denne retningen alt fra vanlige bolighus, restauranter, fabrikkbygninger til boligblokker og kjøpesentre. Ellers finner man funksjonalistiske trekk både i møbler, brukskunst, malerkunst, ulike former for design, osv. Det brukes om en bestemt retning innenfor design og arkitektur av alt fra brødristere til symaskiner og hus.


Oftest forstår man med funksjonalisme en bevissthet om at formen er bestemt ut fra gjenstandens formål og funksjon, samt de krav og behov den . Kapittel 6: Evolusjonsteori og funksjonalisme. En periode i etterkrigstiden så den ut til å bli den ledende tradisjonen i faget, i dag er den bare en av flere retninger i et pluralistisk teoretisk landskap. Felles for alle former for funksjonalisme er følgende utgangspunkt: man tar utgangspunkt i . Ambisjon: å gi funksjonelle definisjoner av alle mentale termer.


To typer av funksjonalisme : – Maskinfunksjonalisme. Kausal-teoretiskfunksjonalisme . Det er lagt mest vekt på arkitektur, men også noe om møbler og stilens påvirkning her i landet. Dette er en oppgave om hovedtrekkene innen funksjonalismen.


Oppgaven ble gitt meg i faget Kunst og Kulturhistorie på GK- Formgivningsfag. Strukturalismen banet også veien for funksjonalismen. Denne retningen sa at psykologien heller skulle studere menneskers bevissthet enn strukturer.

Læring og problemløsing stod sentralt. Et sentralt spørsmål var hvordan mennesker tilpasset seg miljøet. Man vil nå bygge rimelige boliger med rasjonelle løsninger og gode bokvaliteter.

Commentaires

Articles les plus consultés