Jugendstil trehus

Krysspostvinduer med smårutede sprosser i øverste felt. Små vinduer med glassmaleri preget av organiske linjer. Dekorative elementer med organiske linjer ofte inspirert av dragestilen. Dekoren var ofte i form av utskjæringer rundt vinduer og dører.


Hus i jugendstil hadde i hovedsak bleke og lyse farger på . Den rendyrkede Jugendstilen hadde en kort glanstid i Norge.

Med inspirasjon fra naturen boltret arkitektene seg i ornamentikk, plantemønstre og buede former, slik vi finner dem i mur- og steinhusene i Ålesund. Men Jugendstilen levde også i trearkitekturen, og fikk derfor en lengre levetid og en . I England og i Frankrike kalles denne stilretningen Art Nouveau. Det er to helt klare retninger innen Jugend.


Jugendstil eller art nouveau var en internasjonal kunstbevegelse og stil innen billedkunst, arkitektur og kunsthåndverk – spesielt dekorativ kunst. Den nye stilen dyrket det moderne og ungdommelige og mange av motivene kommer fra naturen. Innenfor disse stilperioden er det en rekke stilretninger som i mer eller mindre grad satte sitt preg på periodene men som relatert til listverk gjerne hadde sammenfallende uttrykk.


Alt_om_gamle_trehus_Bokhandel_Bruktmarked_Medlemsforum_Håndverkere_Restaurering_Oppussing_.

Utstrakt bruk av glass, gjerne farget glass kom også i vanlige hus. Jugenddør med smårutet overlysvindu Klasisistisk dør med jugenpreg. Bildene over: Dør med tilnærming til jugendstil.


Mens dragestilen var en stil for trehus , finner vi jugendstilen mest i murhus. De to stilene går parallelt, og dragestilen tok etter hvert opp i seg elementer fra jugendstilens bølgende formspråk. Men fargesettingen ble forenklet, med ensfargede hus og bleke farger.


Dørene var det eneste elementet som ble . I Steinkjer var det både murbygninger og trehus i jugendstil. Optimistisk Jugendstilen var optimistisk i form og natur, og karakteriseres gjerne som myk og agressiv. Husene var preget av oppadstrebende, utfordrende og vertikalt oppdelte fasader og mye bruk av dekorative elementer.


Virkemidlene var gjerne seigt buete . Bygging i trehusbyen, råd og regler, kulturminner, tilbygg og påbygg, rehabilitering og tilbakeføring. Kanskje fortel detaljane at huset er ombygd og endra fleire gonger i levetida si, eller kanskje står vi framfor eit hus som har det opphavlege preget sitt intakt. Jugendstilen , eller art nouveau (ny stil), hadde ein kortvarig, men viktig innverknad på norsk arkitektur. Jugend representer eit nytt formspråk i. Henrik Bull som arkitekt har fått nær sagt all oppmerksomhet når det gjelder jugendstilen her i Norge.


Men det er viktig å være klar over at det finnes mange flotte jugendbygninger i både mur og tre over store deler av landet.

Et av de merkeligste eksempler er Knut Øgreids hus i Jelsagata i Stavanger. Rommene har ulike uttrykk, og det. Jugendvillaen ligger i den sjarmerende gamlebyen i Stavanger, tett i tett med gamle, hvitmalte trehus. Selve konstruksjonen var i. Spisestuen fungerer også . Ensfargede hus var vanlig. Hvis listverk ble markert, var kontrasten til veggfargen neddempet.


Trellebakken, Flekkefjord. Med jugendstilen kom egentlig ingen nye bygningsformer inn i byggeskikken i Nord-Rogaland. Heller ble de tidligere alminnelige bygningsformene ført videre i fornyet skikkelse. Særlig gjelder dette det halvannet etasjes trehuset med kvadratisk grunnplan og skorstein i midtpunktet. Men mens slike hus hadde saltak, ble det . Er det tre eller mur hus ? I trehus er nok drakestilen (som er jugendstil med viking preg) det som tar seg best ut.


Og for ekstra piff, så kan man jo montere slik list på toppen av taket i drakestil om det ikke har det. Etter hvert bygde man trehus igjen, med brann- murer mellom. Karakteristisk for denne perioden i arkitektu- ren er jugendstilen , blandet med sveitserstil og na- sjonalromantikk, forklarer sivilarkitekt Erik Tveit.


DET FØRSTE SOM MØTER DEG når du krysser broa inn . Derimot var sveitserstilen fra den samme perioden spesielt innrettet for trehus , og fikk derfor større innflytelse i Norge. Sveitserstilen gikk også over i en fornorsket utgave som fikk navnet dragestil. Et eksempel på denne stilen er bl.

Commentaires

Articles les plus consultés