Minste hjortedyr i norge

Familien deles inn i to eller tre underfamilier og består av cirka nålevende arter. I tillegg finnes det et lite antall viltlevende dåhjort i Østfold. Dåhjort er imidlertid en introdusert art i Norge.


Størrelsen varierer i stor grad. Fra vårt minste hjortedyr - rådyret, til skogens konge - elgen . I Norge finnes elg, hjort, rein, rådyr og dåhjort.

Hos de fleste arter har hanndyra gevir. Hjort forekommer i høy tetthet i kjerneområdene i Vest- Norge og Sør-Trøndelag. Den økningen i bestanden vi har sett de siste årene ser nå ut å avta. Dette er delvis et bevisst valg om å stabilisere eller redusere bestanden i . De er drøvtyggere, og familiens viktigste kjennetegn er gevir dannet av bensubstans.


Geviret finnes som regel bare på hanndyrene. De felles og fornyes hvert år, og antall forgreninger øker ofte med årene. De minste har ikke større.


For vel hundre år siden fantes bare en liten bestand noen steder i Østfold.

De største tetthetene finnes langs kysten fra Svenskegrensa i øst og fram til og med . Elg, hjort, villrein og rådyr er de fire artene av hjortevilt som naturlig hører hjemme i Norge. På disse sidene kan du lese mer om forvaltning av hjortevilt i Norge. Forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst . Ta en nøye titt på dette bildet, for dette er noe så sjeldent som verdens minste hjortedyr. Fastsettelse av minsteareal for elg, hjort og rådyr.


Det kan fastsettes ulikt minsteareal for ulike arter og for ulike deler av en kommune. Forslag om endring av minsteareal fremmes innen 15. En eventuell forskriftsendring fastsettes. Her finner du plansjer, tekst, bilder, film og annen informasjon om norske arter og artsgrupper.


Rådyret er vårt minste hjortedyr. Vannrådyret har hoggtenner, men mangler gevir, og tilhører trolig den mest basale nålevende linjen av hjortedyr. Norges Jeger- og Fiskerforbund mener at rådyret bør få sitt eget fareskilt i trafikken, i tillegg til dagens fem. Skogens konge, elgen, er Norges største nålevende pattedyr og hannen kan veie nesten opp mot et tonn. Reinsdyr, rype og hare har mer markant smak av vilt.


Reinsdyr omtales som urkjøttet i Norge da . Hjorten har nydelig, lett søtlig smak. Elg er spredt utover i mesteparten av Norge.

Utbredelsen av hjort er mer begrenset. Hjort finnes sør og vest i Norge , og bestanden er anslått å være ca. Tre av fire hjortedyr som kjøres i hjel på norske veier, er rådyr.


Selv om det er farligere for . For omtrent hundre år siden fant man rådyr bare enkelte steder i Østfol men nå finnes de stort sett i hele landet. Pelsen deres er rødbrun om sommeren, og mer gråbrun om vinteren. Bukkene har et kort gevir, som felles en gang i året, som . Råbukken utvikler gevir som felles hvert år på seinhøsten. Om sommeren er pelsen hos rådyret rødbrun, om vinteren gråbrun.


Baken til rådyret er hvitt. Den mister det om høsten, men om våren vokser det ut nytt. Råa (hunnen) har ikke noe gevir.


Nationen er distriktenes næringsavis, og avisens prioriterte stoffområder er næringsliv, landbruk, politikk, samferdsel og EU.

Commentaires

Articles les plus consultés