Aroma epler

Mil fin aroma som minner om Filippa. Treet setter ofte frukt i klynger. Er hovedsort i økologisk dyrkling. Kraftig aromatisk smak, faste og sprø.


Høstes sist i september -først i oktober, kan lagres til nyttår, best smak før jul. Hos oss er det viktig at eple har gode smaksegenskaper og er velegnet for langtidslagring.

De saftige sortene som vi dyrker i dag er et resultat av langvarig dyrkning og foredling. Søtt og friskt, med fast og sprøtt fruktkjøtt. Aroma er et allsidig eple som passer godt i matlaging.


Aroma eplene kommer opprinnelig fra Sverige og har i løpet av få år blitt den viktigste eplesorten i Norge. Som navnet sier, er Aroma et aromatisk eple med nydelig smak. Middels stort til stort tre. Kan lagres kjølig (2C) og til godt over Jul. Veldrenert og næringsrik jord.


Friskt tre men kan få kreft i dårlig drenert jord.

Pollensorter: Discovery,. Er en krysning mellom de mer tradisjonsrike sortene Filippa og Ingrid Marie. Utvikles i stadig nye varianter. Særlig godt til: Spiseeple, matlaging og juice. Form og farge: Gult eple med rødmende kinn på solsiden.


Fruktkjøttet er middels fast, . Prøv epler til middag: Oppskrift på kjøttbrød med ovnsbakte epler. Fortsatt finner du norske epler i butikk hos KIWI, mest av sortene Summerred (høstepler), Aroma og rød Aroma (vinterepler). Husk at KIWI PLUSS-kunder alltid får bonus på de allerede lave prisene! På BAMAs nettsider kan du lese om . Men det finnes også røde aromaepler og flere blir det nok med tiden.


Noen som vet om Aroma - eple trenger et annet epletre for pollinering - og i så tilfelle, hvilket? Det har god lagringsevne. Noe utsatt for sykdommer og vekselbæring ( epler annet hvert år), men særegen aroma overskygger ulempene. Bra holdbarhet, noen ganger frem mot jul.


Høstetid i begynnelsen av oktober. Tradisjonelt brukt som bordfrukt. Opprinnelig en engelsk sort som ble krysset .

Rød Aroma modner frem til slutten av september og egner seg svært godt til konsum og fremstilling av eplemost. Rød Aroma fra Dyre Gård har et fint fast fruktkjøtt, med ganske mild aroma som er relativt søt . Kun Hent i butikk – sjekk lagerstatus i butikk. Produkt, allergen og næringsinformasjon for EPLER RØD AROMA , BAMA fra BAMA GRUPPEN AS levert av Matinfo.


Liv Lyngsta Hardanger-Midthordland Forsøksring. Den totale norske epleproduksjon har i fleire av dei siste åra vore større enn omsetnaden på den norske marknaden. Modne epler kan være røde, gule eller grønne. Andre, som Aroma , Sommerred og Åkerø, kan ikke plukkes før litt utpå høsten.


De tåler litt kulde, og blir ikke ødelagte om de får ei frostnatt. Flere av disse sene sortene bør plukkes og ettermodnes innendørs, ellers er de sure og for faste i kjøttet, uten den rette aromaen, sier Guro. Summerred er eit av dei vanlegaste eplene i Hardanger, ved sia av Aroma og Gravenstein. Eplene kan for eksempel .

Commentaires

Articles les plus consultés