Jugendstil kjennetegn

Motivene inneholder ofte bølgende former, buer og kurver , gjerne i klar strek. Kunsthistorie › Postimpresjonisme, symbolisme og art nouveau Bufret Lignende 27. Kunstretningen omfatter design der utøverne jobber med alt fra . Navnet betyr den nye kunsten.


Denne stilarten kan man finne både i Europa og USA. I Spania kalles stilen for modernismo, og den .

Bygninger med buede linjer og assymetrisk plan. Frodig dekorglede både ute og inne med organisk formede og slyngede . Hvorfor oppsto denne stilen? Art Nouveau var en inspirasjon i skapende arbeid.


Sentale kjennetegn ved stilen. Karakteristiske kjennetegn for jugendstil : Sluttet bygningsvolum. Asymmetri i fasadeoppbygningen. Ofte valmtak eller mansardtak, men også saltak ble benyttet.


Takene ble tekket med skifer eller tegl, eventuelt båndtekket.

Krysspostvinduer med smårutede sprosser i øverste felt. Kjennetegn ved jugendstilen. Når et hus skal repareres eller settes i stan er det nødvendig å kjenne til hvilke særtekk ved huset det er viktig å ta vare på. Da huset ble modernisert på seksti-tallet, var det ikke snakk om å ta hensyn til kulturarven. Vippevinduer eller såkalte husmorvinduer erstatta de gamle, . I Polen bruker en betegnelsen secesja eller Młoda Polska.


Jugend i panelarkitekturen. Stilretningen art nouveau betyr den nye kunsten. Dette uttrykket var populært fra ca. Litografi var en sentral teknikk, og stilen er kjennetegnet ved myke, elegante linjer og bruk av organiske former og symboler. I denne perioden økte samhandlingen . Vasen figurer er vanligvis buet, og designene ofte har elementer fra naturen.


Fargene som brukes i vasene er vanligvis lettere enn de foregående viktoriatiden. Som flere andre ny-stiler finner man også elementer fra andre retninger, som jugendstil , klassisisme og nasjonale inpirasjonskilder. I samtiden ble den ofte kalt bollebarokk, klumpestil og nasjonalromantikk, som alle er . Men som vi ser er det så mye igjen av historismen og også sveitserstilens kjennetegn at huset kanskje heller skulle klassifiseres som sen historisme enn tidlig jugend.


Ikke desto mindre er fasaden med alle sine motiver og alt sitt overskudd som kulminerer i hjørnetårn med spir, til å bli i godt humør av Disse åttekantede . Senteret gir et innblikk i stilarten gjennom autentiske interiører og gjenstander, samt skiftende utstillinger.

Kunstmuseet KUBE har et variert utstillingsprogram og en rekke publikumsaktiviteter innen visuell kunst, kunsthåndverk, design . Dekoren burde framheve bygningens struktur og bæreforhold. Masker, (nesten teatermasker) ble brukt i dekoren. Karnapp- og balkongutbygg (kantete eller halvrunde)-. Glassverandaer var også et kjennetegn for denne stilen. Les også: 6meter over Aurland.


I Norge kom det blant annet til uttrykk med jugendstilen , som først og fremst er å skue i Ålesund.

Commentaires

Articles les plus consultés