Skadedyr i gammelt treverk

Mange insekter lever i treverk. Flere av disse bruker trevirke som mat, men treverk er også et ypperlig sted for å lage bolig. Barkbiller og trebukker er de vanligste insektene som spiser tre. De fleste og viktigste skadedyr i treverk finner vi blant de som bruker materialet som bol og reirplass.


Dette er primært maur og biller, . Stripet borebille (Anobium punctatum) har lokale navn som mit, mott og mår.

De sirkelrunde, 1-mm store hullene som ofte sees i møbler og treverk , er nok bedre kjent enn billene selv. Disse hullene, hvor de voksne billene har gnaget seg ut, er oftest spor etter tidligere angrep. Hvordan gjenkjenne spor. Er flygehullene gamle, eller. Hus Bufret Lignende 9. Det er viktig å få stanset angrepet så snart du oppdager det, før treverket blir helt ødelagt og brister.


Du bør øyeblikkelig kontakte skadedyrsbekjempere. De kan utbedre skadene og behandle med gass og propper med gift.

Sjekk med forsikringsselskapet, om husforsikringen dekker angrep av skadedyr. De angriper helst gran og splintved av furu, men også løvved. Da dette er på nesten hele kjellertaket, er det ikke bare å bytte ut treverket heller. Kommer ikke klart frem hva det er for noe treverk som går i stykker.


ER det bord i himling og kun disse er det mer. Jeg har forresten brukt . Billene har en syklus på ca tre år. Utifra bildene så ser angrepet ut til å ha vart i en del år. Skadedyr kan spise opp hytta innenfra.


Derfor må du, i tillegg til å finne ut hvilket insekt det er, gjøre en sjekk for å finne ut om dette er et nytt eller gammelt angrep. De aller fleste har sikkert opplevd hull i gammelt treverk. Du har kanskje sett det i. Det er ikke så ofte en kan se billene, men de skjemmende hullene i treverket er lettere å legge merke til. Er uhellet ute, og kjelleren full av flygehull bør et skadedyrfirma kontaktes.


De dreper insektene med . Få tips og råd om hva du skal se etter, og hva du kan gjøre for å forebygge og utbedre problemet. Husbukk i huset eller på hytta? Tremark er en fellesbetegnelse på insektlarver som angriper treverk.

Selve insektene kalles for treborende insekter eller treskadeinsekter og omfatter en rekke treborende billearter. Begrepet tremark brukes fordi det er larven eller marken som gnager ganger og spiser tre. Her er noen nyttige fakta om treborende insekter, . SKADEDYR gang, temperatur og fuktighet.


Det ope- reres med forskjellige tall i fagmiljøet, men trolig er utviklingstiden i Norge tre - fem år for stripet borebille. Lyst tre - farget boremel, som minner om sagmugg fra ferskt trevirke, drysser ut fra hullene. Et gammelt angrep derimot, har borehull med avrundede, mørke kanter. Eller de trives med å gnage på treverket eller klærne, og koser seg hvis du har en fuktskade. En del insekter kan like.


Avdelingsdirektør i avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen, er ikke i tvil om hvilke av krypdyrene han ville ha likt minst å få besøk av. I gangene inne i treverket vil det være mye bormel som drysser ut av hullene. Dersom bormelet er lyst på farge kan dette tyde på at angrepet er aktivt, er bormelet mørkere på farget tyder dette på at det er spor etter gammelt angrep. Ofte kan man også se andre, mye mindre hull i mellom hullene til borebillen. Da har det typisk vært stripet borebille på ferde.


Insektene som spiser opp huset ditt. De ubudne gjestene du bør kvitte deg med umiddelbart. Veggesmeder er et gammelt navn på biller av familien borebiller.


Navnet har de fått fordi billene, som lever inne i ganger i treverket , kommuniserer ved å dunke hodet og forbrystet mot veggene i gangene. Slikt virke bør ikke lagres i hus og heller ikke benyttes ved opp- setting av nye hus. Når gammelt , infisert virke bygges inn blant nye materialer, angripes de nye materialene svært raskt.


Tremark, mit, mott og mår – kjært barn har mange navn. Men stripet borebille, som de egentlig heter, er en liten fyr få av oss vil ha i hus. De små billene, og larvene før de blir til biller, gnager de karakteristiske 1-mm hullene som kan sees i møbler og annet treverk. Treskadeinsekter kan angripe treverk i bygninger. Det er aldri voksne insekter, men larvene, som spiser treverk.


I Norge lever de stort sett i cellulose i gran og furu, men . Vannbasert formel som medvirker til at virkestoffet trenger inn i treverket , selv etter at vannet er fullstendig fordampet. Trebekyttelsesmiddel som benyttes til bekjempelse mot treborende insekter i nytt og gammelt treverk.

Commentaires

Articles les plus consultés