Eplesorter i verden

Norske eplesorter : Aroma. Den kommer fra Japan, men dyrkes over store deler av verden. Eplet er middels stort, rundt og med rosa striper på lys grønn bakgrunn. Fruktkjøttet er sprøtt med høyt sukkerinnhold og behagelig, aromatisk smak.


Eplet en saftig og god måte å holde seg frisk og opplagt på.

Det er proppfullt av antioksidanter, vitaminer og fiber. Vår norrøne mytologi forteller om eplet som kunne gi nytt liv. Idun eide ungdomseplet, og gudene i Åsgård spiste nettopp epler for å holde seg evig unge.


Adam er slett ikke den enste som har latt seg friste av et eple. Vi hadde et totalt forbruk på 59 . Eplet vokser på et epletre, som også kalles for hageeple. Det dyrkes flere tusen ulike eplesorter i verden , tilpasset lokale dyrkingsforhold.


Nordmenn spiser aller mest av eplesorten Aroma.

Halvparten av alle eplene som dyrkes i Norge er av dette slaget. Et moderne epletre kan bære opp til 1epler hvert år. Mennesket har dyrket epler i . I dag er rundt 1av dem bevart. Over hele verden forskes det kontinuerlig på å finne bedre eplesorter med pent utseende, god lagringsevne og som tåler lengre transporter. Nå har det blitt forsket fram ti nye eplesorter som det beregnes at dagens unge vil like godt, forteller informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).


Til tross for dette mangfoldet er prosent av verdens kommersielle epleproduksjon i dag kun basert på sorter. Det blir avlet på egenskaper . De har forskjellige egenskaper og trives under svært ulike forhold. Vi vet at våre forfedre spiste epler allerede i steinalderen og for omtrent 8år siden introduserte . Eplene har spredd seg over hele veien med fugler, dyr og mennesker.


Det finnes et utall ulike eplesorter med ulike egenskaper. Epler er den frukten nest etter vindruer som gir de . Aroma kommer opprinnelig fra Sverige og har i løpet av få år blitt den viktigste eplesorten i Norge. Kanskje klarer vi oss uten, men verden blir jo litt fattigere når alt er tilpasset gjennomsnittsforbrukeren. Våre nordiske forfedre spiste epler allerede i steinalderen og for omtrent 8år siden introduserte munkene fruktdyrkingen i .

Vi har derfor eplesorter med tynt skall, søte og delvis syrlige i smak og sprø i . Visste du at når det kommer til å bruke epler i matretter og desserter, er det ikke vilkårlig hvilken eplesort du bør velge? Vi har alle hørt om Pink Lady og Granny Smith, men hva med Hampus eller Torstein? Ressursen består av filmen Eplet som forsvant, . Selv om det finnes hundrevis av eplesorter , noen av dem med flere hundre års historie bak seg i det norske kulturlandskapet, er trærne man får tak i på hagesentrene ofte opprinnelig beregnet på epleprodusenter.


Glimrende, tenker du kanskje, da blir det masse gode saftige epler. Dette arbeidet omfatter blant annet frøgenbanker og samlinger av levende planter i en stor del av verdens land.

Commentaires

Articles les plus consultés