Hjerneblødning årsak

Den aller hyppigste årsaken til hjerneblødning er høyt blodtrykk og blødningen oppstår raskt og uten forvarsel. Hvorfor får man hjerneblødning (apoplexi)? Den viktigste årsaken til hjerneblødning er forhøyet blodtrykk. Man antar at trykket ødelegger veggen i blodkarene slik at en blødning oppstår.


En annen årsak er nedsatt størkningsevne i pasientens blod. Forstyrret størkningsevne (koagulasjonsevne) kan være medfødt, men kan . En blodpropp i hjernen er den mest alminnelige årsak til hjerneslag (apopleksi). Blodproppen stopper blod- og oksygentilførsel til hjerneceller i. Dette medfører vanligvis akutte symptomer i form av for eksempel lammelser eller andre uttrykk . Slag kan enten komme av en blokkering i et blodkar, hjerneinfarkt, eller ved at et blodkar sprekker eller lekker blod inn i hjernen, hjerneblødning.


Går symptomene tilbake i løpet av timer, kalles det . Det kan oppstå trykkøkning i hjernen og skaden kan forverres. En hjernesvulst kan også være årsak til hjerneslag. TIA (transitorisk iskemisk attak, kalles også drypp) Dette betegnes når . Det er hovedsaklig fem årsaker til apoplexia cerebri. En hjerneblødning oppstår når en blodåre i hjernen brister og det dannes en blodansamling i området.


Hjerneblødning (subaraknodalblødning). De cellene som ligger nærmest blødningen går da til grunne på grunn av trykket blødningen skaper. På Rikshospitalet opererer vi ett eller to barn i året og noen ytterst få tenåringer, sier Slettebø. I gymgarderoben i Nord Dakota, milevis fra familien hjemme i Nordlan skulle det vise seg at den år gamle nordmannen var en av dem.


Ca av intracerebrale blødninger inntreffer under søvn, ca er assosiert med underliggende hypertensjon, og ca med cerebral amyloidose. Andre intrakranielle blødninger som. Ved hypotensjon (lavt blodtrykk, uavhengig av årsak ), er disse vannskilleområder mer utsatt for skade enn andre områder hjernen. Det er vanlig å klassifisere hypertensjon både som en risikofaktor for og som en årsak til hjerneblødning. De vanligste lokalisasjoner er i striatum (særlig putamen ), thalamus, pons og cerebellum (fig 1) (6).


Hypertensjon er en viktig risikofaktor for både hjerneinfarkt og hjerneblødning. Serum-kolesterol er positivt assosiert med hjerneinfarkt, men ikke med hjerneblødning. Bedrede levekår antas å være en viktig årsak til den jevne reduksjonen av hjerneslagdødelighet over lang tid i Norge og andre vestlige land.


En viktig del av årsaken til at færre nå får hjerneblødning eller blodpropp i hjernen, er at blodtrykket har gått ned i Norge. Slik er det også i andre vestlige land. Når det gjelder hjerneblødning , har det ikke vært noen sikker nedgang i forekomsten . Før man behandler er det viktig at man er sikker på at det er snakk om en hjerneblødning , og ikke noe annet. Som regel foretar man en CT-undersøkelse av hjernen, evt.


CT angiografi for å se om det er noen andre bakenforliggende årsaker (for eksempel blodfortynnende legemidler, alkoholbruk ). Det forekommer like ofte hos menn som kvinner. De fleste som får slag er eldre mennesker, men også unge kan rammes. Den vanligste årsaken er hjerteinfarkt, hjerneblødning eller blodpropp i hjernen. Et slag skjer oftest i de delene av hjernen hvor blodomløpet er . Diabetes, røyking, høyt alkoholkonsum, høyt kolesterol, inaktivitet og stress kan være årsaker.


P-piller med høyt innhold av østrogen har vist. Ved hjerneblødning får man ofte eksplosjonsartet hodepine med meget sterke smerter, kvalme, oppkast, nakkestivhet og lysskyhet. Hodepinen er oftest sterkest på . Wyller legger også til at om symptomene har oppstått gradvis, er det mest sannsynlig ikke hjerneslag.

Commentaires

Articles les plus consultés